Poruka dobrodošlice

Dragi prijatelji i kolege,

Zadovoljstvo mi je da Vas pozovem na 23. Medjunarodnu konferenciju bezbednih zajednica  –Bezbedne zajednice su suštinska potreba savremenog društva – koja će se održati u Novom  Sadu 10-12, oktobra  2017.

23.  Medjunarodna konferencija bezbednih zajednica – Bezbedne zajednice su suštinska potreba savremenog društva – će omogućiti diskusiju, razmenu mišljenja i dobre prakse stručnjaka različitih profesija i specijalnosti  koji se bave unapredjenjem kvaliteta života, prevencijom povreda i promocijom bezbednosti i stvaranjem bezbednih zajednica.

Jednako pravo na zdravlje i bezbednost su osnova SZO Strategije zdravlje za sve i  Zdravlje u 21. veku kao i SZO Globalnog programa za prevenciju akcidenata i kontrolu povreda.

Aktivnosti  na unapredjenju zdravlja i kvaliteta života, prevenciji povreda i promociji bezbednosti, se na inicijativu SZO, odvijaju u okviru Medjunarodnog pokreta bezbedna zajednica pod pokrovitelstvom Medjunarodne mreže bezbednih zajednica i Medjunarodnog centra za sertifikaciju bezbednih zajednica iz Stokholma u Švedskoj i Evropske mreže bezbednih zajednica iz Harštada u Norveškoj, koji su naši partneri i bazične organizacije.

Nacionalni  cenatar za prevenciju povreda i promociju bezbednosti iz Novog Sada, kao član Medjunarodne mreže bezbednih zajednica i Medjunarodnog centra za sertifikaciju bezbednih zajednica, kao i Evropske mreže bezbednih zajednica, ima čvrstu nameru da da kroz intersektoralnu i interdisciplinarnu saradnju promoviše model Bezbedne zajednice po inicijativi SZO  kao način i filozofiju života.

Organizator 23. Medjunarodne konferencije bezbednih zajednica  –Bezbedne zajednice su suštinska potreba savremenog društva je Nacionalni  cenatar za prevenciju povreda i promociju bezbednosti. Vodeći pertneri su Medjunarodni centar za sertifikaciju bezbednih zajednica i Evropske mreže bezbednih zajednica. Generalni pokrovitelj Konferencije je Pokrajinska Vlada a patron NJKV Princeza Katarina Karadjordjević.

Novi Sad, domaćin Konferencije, je politički, ekonomski, univerzitetski i kulturni centar sa bogatom istorijom i tradicijom. Novi Sad je grad koji se lako zavoli ali se teško zaboravlja. Novi Sad je  jednostavan grad, gostoljubiv i otvorenog srca, grad po meri čoveka.

Nadamo se da ćete prihvatiti naš poziv i da ćete svojim učešćem omogućiti da 23. Medjunarodna konferencija bezbednih zajednica ostvari svoj cilj, razmenu znanja i iskustava, kako bi se postigao najveći mogući nivo bezbednosti i zdravlja za sve i kako bi svet učinili boljim i lepšim mestom za život.

Naše gostoprimstvo je dobro poznato i biće nam zadovoljstvo da vam poželimo dobrodošlicu.

 

mm

Profesor Mirjana Milankov

Predsednik Organizacionog odbora Konferencije

Direktor Nacionalnog centra za prevenciju povreda i promociju bezbednosti

Predsednik Evropske mreže Bezbednih Zajednica

Član UO Medjunarodnog centra za sertifikaciju bezbednih zajednica

 

 

Za one koji  se interesuju za koncept i praksu Bezbedne zajednice

Medjunarodni pokret Bezbedna zajednica  počeo je pre četdeset godina u Evropi i proširio se na ceo svet.  U više od polovine zemalja širom sveta  aktivno se sprovde programi Bezbedne zajednice. Lokalni programi bezbednih zajednica su sertifikovani od strane Medjunarodnog centra za sertifikaciju bezbednih zajednica i Medjunarodne mreže bezbednih zajednica.  Oni služe kao modeli drugim zajednicama. Medjunarodne regionalne mreže bezbednih zajednica pored razvijanja saradnje u okviru mreže imaju i jedan veoma  važan zadatak a to je da organizuju medjunarodne konferencije. Medjunarodne  konferencije se održavaju svake dve godine a prethodna konferencija je bila u Nanu na Tajlandu 2015. godine i na njoj je učestvovalo više od 1500 učesnika. Ova konferencija koja se održava u Novom Sadu 2017. godine je veoma važna konferencija za sve nas.

Mi u Medjunarodnom centru za sertifikaciju bezbednih zajednica bazični  Program  za razvoj bezbednih zajednica  proširujemo novim kvalitativnim aspektima budućih bezbednih zajednica.  Kao što je poznato, to je na raspolaganju svakoj zajednici kako bi upoznala svoj Menadžment za sistem kvaliteta  i  kao bi se to našlo  u prijavi za sertifikaciju i akreditaciju u Medjunarodne bezbedne zajednice, kojih danas ima već više od 350 širom sveta.

Mi imamo  već dvadeset Medjunarodnih centara za pomoć u razvoju bezbednih zajednica širom sveta koje pomažu i stimulišu lokalne zajednice da se uključe u Medjunarodnu mrežu bezbednih zajednica. Kontaktirajte svoj Centar i on će Vam dati mnogo drugih informacija. Možete ga naći na www.isccc.global

Tema 23. Mefjunarodne konferencije -Bezbedne zajednice su suštinska potreba savremenog društva- je veoma obećavajuća.  Nadamo se da ćemo se videti na konferenciji  da bismo izmenili iskustva i učili jedni od drugih.

 Profesor dr Leif Svanström

Predsednik
Medjunarodnog centra za sertifikaciju bezbednih zajednica

Stokholm, Švedska

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani prijatelji, dragi gosti,

U uzavrelom vremenu u kojem živimo, problem bezbednosti jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočava moderno čovečanstvo.

Rizici za bezbednost pojedinaca i zajednice svuda su oko nas. Od rastućeg terorizma, preko svih vrsta nasilja, trgovine ljudima, sve intenzivnijeg i ubrzanijeg saobraćaja i psiholoških izazova modernog, višestruko ubrzanog načina života, do zloupotrebe informacionih tehnologija.

Potencijalne žrtve su svi – deca i mladi, odrasli i stari, žene i muškarci…
Srpsko društvo je potpuno svesno ovakve realnosti. Otuda su na svim nivoima vlasti u Republici Srbiji, od državnog preko pokrajinskog do lokalnog, i u svim oblastima društvenog života, značajni kapaciteti angažovani na dostizanju odgovarajućeg nivoa bezbednosti za sve.

Ipak, čak i kada se taj nivo bezbednosti jednom ostvari, to nije nešto što je samo po sebi dato zauvek, pa je zadatak svih nas da se za njega neprestano borimo.

Ostvarivanje pune bezbednosti za svakog pojedinca, zajednicu i celo društvo je, dakle, kontinuiran proces čiji važan segment su i stručne analize stanja i praktičnih iskustava iz celog sveta, definisanje uzroka i traženje novih i efikasnih modela za rešavanje problema.

Uveren sam da će 23. međunarodna konferencija bezbednih zajednica čiji domaćin je naš Novi Sad, upravo tom segmentu dati izuzetan doprinos.
To garantuju širok spektar više nego relevantnih tema i eminentni učesnici te konferencije.

Dobro došli!


Igor Mirović
Predsednik Pokrajinske vlade

 

 

 

 

 

 

Драги пријатељи

Нови Сад као Европска престоница културе 2021. године, Омладинска престоница Европе 2019. године, али и као град који већ дуго носи ласкави епитет “Српскa Атинa“ већ је препознат као квалитетна и интересантна дестинација на мапи европских градова.

С друге стране такав имиџ нашег града намеће још већу одговорност да у есенцијалним сферама живота, а ту свакако спада безбедност, будемо испред других и послужимо као добар пример.

Због тога нам је заиста велико задовољство што се 23. Међународна конференција безбедних заједница одржава управо у Новом Саду. Безбедност је неприкосновена категорија и уткана је у све аспекте живота па стога мора бити приоритет сваког друштва, а то подразумева континуиран рад на повећању опште сигурности, унепређивању здравственог стања, на заштити животне средине и тако даље.

Скуп који ће бити уприличен у Новом Саду, уверен сам, биће права прилика за озбиљно сагледавање безбедносне ситуације, али и за размену знања и искустава о најбољим моделима за повећање безбедности, у најразвијенијим срединама.

Нови Сад тежи да буде активна безбедна заједница и да при сваком кораку максимално поштује стандарде који се односе на очување безбедности на свим пољима.

Наш град је такође изванредна туристичка дестинација, са аутентичном културном и архитектонском баштином, град који остаје у најлепшшем сећању.

Учесницима конференције желим срећан рад, а свим нашим цењеним гостима леп боравак у Новом Саду!

 

                                                                                                                                                                                           Милош Вучевић

Градоначелник Новог Сада

 

 

 

 

 

Dear Participants,

It is a pleasure as the Patron of the 23rd International Conference on Safe Communities – Safe Communities are an Essential Need for a Modern-day Society to warmly welcome you to Novi Sad, Serbia October 10-12, 2017.

I hope that this conference will provide a unique opportunity to share your knowledge, exchange new ideas and network with the professionals that are working on the same goal to improve health and the quality of life, injury prevention and safety promotion. We also hope that this conference will contribute to a safer world with no violence and no injury.

This conference should confirm the principles that were established by WHO Health Strategy and WHO Global Program on Accident Prevention and Injury Control.

Welcome to Serbia. I wish you a pleasant stay and a very successful conference.

HRH Crown Princess Katherine
Patron of the Conference

 

 

 

 

 

 

Dragi prijatelji i kolege,

Velika mi je čast da vas pozdravim i poželim vam dobrodošlicu na 23. Međunarodnu konferenciju bezbednih zajednica, kao i u naš prelepi grad Novi Sad i još lepšu Srbiju.

Organizacija ovakvog jednog događaja je svakako veliki izazov za organizatore i domaćine, ali i velika čast ugostiti toliki broj eminentnih gostiju iz celog sveta.

Zadatak svih nas koji se bavimo ovom temom je da skrenemo pažnju čovečanstvu na važnost i značaj teme kao što je bezbedna zajednica i bezbednost u našem okruženju. Tu smo da postavimo pred sebe, ali i ostale najteži mogući zadatak, a to je da promenimo sebe i svoj način razmišljanja. Da poštujemo svoj ali i tuđi život, kao i sva prava koja su nam zagarantovana rođenjem.

Informisanost o prednostima bezbednih zajednica i njenom značaju za svakog od nas pojedinačno je i dalje na veoma niskom nivou. Upravo iz tog razloga je jako važno da se glas sa ovakvih skupova čuje što dalje. Da javnost bude upoznata sa tim šta predstavlja bezbedna zajednica i koje su njene prednosti. Da naše najmlađe učimo od malena da se ponašaju prema pravilima kako ne bi ugrozili svoj ali i tuđi život.

Moderno društvo je ušlo u eru Informacionih tehnologija i život na planeti je postao brži nego ranije. Razvojem interneta i globalnih komunikacija sve nam je postalo dostupnije i na dohvat ruke. Ali to nosi i svoje rizike. Ugrožavanje ličnog identiteta i bezbednosti predstavlja moderan oblik paranoje kod određenog kruga svetske populacije. Zato je veoma važno predstaviti bezbednu zajednicu i njena pravila ponašanja na što jednostavniji i za običnog čoveka razumniji način, kako bi čovečanstvo moglo da se bezbedno i bezbrižno razvija u pravom smeru.

Ubeđeni smo da ćete biti zadovoljni programom i organizacijom Konferencije, kao i našim prelepim gradom Novim Sadom.

Još jednom, dobro došli i želim vam aktivan i uspešan rad.

 

M.Sc. Jovan Vignjević

Potpredsednik Organizacionog odbora